Zbog manjka padavina konstantno ulaganje u veštački sneg

BS
By BS март 1, 2024 17:12

Pretpostavke da će se u budućnosti, zbog visokih temperatura i promene klime, mnoga skijališta okrenuti letnjem turizmu umesto zimskom, po svemu sudeći ne stoje kada je reč o našim najpoznatijim skijalištima. Bar ne u slučaju Kopaonika i Stare planine.

Iako, naravno, prate i globalne i nacionalne meteorološke prognoze, u Skijalištima Srbije nisu tako pesimistični i veruju da je prošla i aktuelna sezona nešto što se i u prošlosti ciklično dešavalo. Kako kažu, na svakih 5-6 godina dese se ovakve godine sa manje snega, piše eKapija.

Takva je bila, kažu, 2002. godina. Opet, sa druge strane, 2019. godina je zapamćena kao godina sa vrlo obimnim snežnim padavinama. Ipak, generalno postoji opšta meteorološka prognoza da će u budućnosti skijanja biti na planinama iznad 1.500 metara. A to naši centri Kopaonik i Stara planina i ispunjavaju.

“Ali nezavisno od toga, mi konstanto ulažemo u sisteme za veštačko osnežavanje. Do iduće sezone, recimo, završićemo novu stazu Bela reka 3, koja će biti i pokrivena ovim sistemima. Time ćemo omogućiti da se do Brzeća spuštaju i manje vešti skijaši”, najavljuju u Skijalištima Srbije.

Oni priznaju da sistem veštačkog osnežavanja nije svemoguć i da za njegov uspešan rad takođe postoje atmosferski uslovi, a te uslove nažalost često ne ispunjava centar Tornik. Najlošija vremenska prilika po sistem veštačkog osnežavanja jeste južni vetar, a njega, kako kažu u Skijalištima, na Torniku baš ima. I upravo ovih dana Tornik nema uslove da bi se staze pokrile veštačkim snegom.

“Kada je reč o Kopaoniku i Staroj planini, tu radimo sve vreme i najčešće u punom kapacitetu, iako je na Kopaoniku ove godine bilo manje snežnih dana i palo je svega oko 45 cm snega. A i to je u nekoliko toplih talasa nestalo. Što znači da naši sistemi rade punom parom. Najpre u centru skijališta i najčešćim bazama skijaša, a onda i na ostalim stazama. Recimo, sad za vikend su bila dva međunarodna takmičenja i na Kopaoniku i na Staroj planini”, kažu u Skijalištima.

Pregršt sadržaja za letnju sezonu

Istina, kao i sve skijaške destinacije širom sveta, i u našim skijaškim centrima nastoje da održe priliv turista tokom cele godine. I zato se pre više od 10 godina krenulo sa ulaganjima za letnje sadržaje. Na Kopaoniku sada, kao rezultat, postoje sadržaji poput letnje ski (plastične) staze za skijanje, boba na šinama, zip-lajna, avantura parka, tjubinga, mountain cart-a (vožnja trotočkašem), staza za planinski biciklizam, iznajmljivanja električnih bicikala, panoramske vožnje žičarom. Na Torniku, recimo, postoji još više staza za biciklizam, kao i panoramsko razgledanje i teren za mini-golf.

“Ako izuzmemo jedan kratak period između zime i leta, kada se radi provera rada i servis svih sistema, mi u ova dva centra gotovo da nemamo pauze. Istina je da je Stara planina više u funkciji zimskog turizma, ali kod Stare planine je problem to što su skijaški kapaciteti veći od smeštajnih, tako da tu treba se ulaže u smeštajne kapacitete”, navode u Skijalištima, dodajući da je u svim njihovim centrima između zimske i letnje sezone razvijen kongresni i sportski turizam, kao i tim bildinzi.

ekapija

BS
By BS март 1, 2024 17:12
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Ski Pass

KOPAONIK VREME

Komentari

 • Sonja Kriznic

  Sonja Kriznic

  Bila sam na mnogim planinama bivše Jugoslavije, da upotrebim frazu od Vardara pa do Triglava, tj. od Kaninskih Alpa, do…

  View Article
 • erhan erdogan

  erhan erdogan

  Hello, what is the earliest time I can go to Belgrade on Sunday?

  View Article
 • Dirk Jan Kok

  Dirk Jan Kok

  Ljubazan, strpljiv i profesionalan. Preporučeno. Pozdrav iz Holandije

  View Article
 • Dirk Jan Kok

  Dirk Jan Kok

  Ljubazan, strpljiv i profesionalan. Preporučeno. Pozdrav iz Holandije

  View Article
 • Tijana Petrovic

  Tijana Petrovic

  pozdrav Lidija , zanima me da li negde mogu da nadjem jutarnji program TV Kop-a od 23. 02. 94? kao…

  View Article

Utisci

utisci