Back to homepage

Off piste – freeride

Netaknuti sneg, prostranstva, prelepa priroda… Off-piste skijanje ili skijanje van staza se odnosi na skijanje po svežem, neutabanom snegu van obeleženih područja. Kopaonik i te kako ima terena za bavljenje ovakvim aktivnostima. Neki su manje dostupni od ostalih ali definitivno vredni truda. S obzirom na vrstu podloge po kojoj se skija i težinu i nepristupačnost terena, off-piste skijanje namenjeno je isključivo skijašima i borderima sa dosta dana provedenih na snegu i naprednom tehnikom.

TERENI NA KOPAONIKU GDE SE MOŽE VOZITI ODLIČAN FREERIDE

Nabrojali smo nekoliko lokacija na Kopaoniku koje su po specifičnostima terena dostojne jednog dobrog off-piste skijanja:

BELE STENE

Lokacija: Kod hotela Srebrnac, preko glavnog puta naspram hotela. Laganim hodom se dolazi do lokacije Bele stene, od kojih postoji par pravaca za spust. Izlazak na put koji vodi za Brzeće, oko stanice za putnu mehanizaciju “Srebrnac”. Povratak u dogovoru sa nekim, kombijem ili kolima.

Opis: Prelep pogled, stene i kuloari sa prelepim snegom. Snežna prostranstva koja prelaze u proređenu šumu četinara. U zavisnosti od izbora trase nagib se kreće od veoma strmog do srednje strmog sa laganim prelazima i prevojima.

Težina: Srednje do veoma zahtevna vožnja

KRIVA DOLINA

Lokacija: Do početka ove trase dolazi se sa vrha staze Ledenica kada se krene ka stazi Bela reka 2. 50-tak m pre kraja staze skreće se desno odakle se prostire veliki levak Kriva dolina. Prolazi se pored bačija, a izlazak je na stari put koji vodi do sela Brzeće nizbrdo, skreće se desno tj. uzbrdo, peške 15-20 min do početne stanice žičare Krčmar i Duboka 2.

Opis: Veliko prostranstvo sa netaknutim, odličnim pršićem i veoma retkom šumom.

Težina: srednje zahtevna vožnja, neophodna dobra fizička sprema zbog penjanja na kraju.

ZAPLANINE

Lokacija: Polazak sa vrha žičare Krčmar u pravcu lokaliteta Nebeske stolice. Izlazak kod sela Brzeće u jednoj varijanti ili na put izmedju sela Blaževo i Brzeće u drugoj. Povratak kolima u dogovoru.

Opis: veoma duga vožnja po obroncima Kopaonika, od velikih čistih prostora sa nedirnutim snegom do ulaska u četinarsku šumu i kasnije u listopadnu šumu.

Težina: srednje zahtevna vožnja

LAVINA I GVOZDAC

Lokacija: Polazak sa vrha žice Gvozdac. Levo (kada se gleda nizbrdo) se nalazi veliki levak, dok se do dela Lavina (Mališin cirk) stiže kosim spustom i držanjem što višeg pravca dužinom oko 300m. Izlazak na spajanje staza Gvozdac i Ledenica, a trasom Lavina na put koji vodi od žice Karaman (br. 10) do početne stanice  sidra Gvozdac. Nastaviti desno do sidra Gvozdac.

Opis: Dosta prostrani tereni sa malo kamenja i stena prekrivenih snegom, kao i malim brojem jelki i nižeg rastinja.

Težina: srednje zahtevna voznja

STRUGA

Lokacija: sa vrha žice Bela reka 2 se skreće desno (kada se gleda nizbrdo) strmim i uskim delovima  po obodima planine do nekada aktivne staze Struga. Izlazak na početak žice Bela reka 2. U drugim varijantama je moguće spuštanje do hotela Junior ili spomenika Mramor, koji predstavljaju dosta duže i zahtevnije trase.

Opis: stmi i uski delovi sa dosta stena otežavaju prilaz ovoj, inače laganoj, stazi za vožnju. Sama staza je dosta široka i bez rastinja tako da dozvoljava maksimalno opuštanje prilikom vožnje.

Tezina: srednje zahtevna vožnja

STARA DUBOKA

Lokacija: Deo između žica Duboka 1 i Krčmar. Polazak sa vrha žičare Duboka 1. Izlazak na početak žice Duboka 1

Opis: strmi i prostrani delovi prelaze postepeno u gustu šumu i vijugav i uzan putić koji vodi do podnožja., početka žice Duboka 1. Na ovoj trasi u gornjem delu je moguće stvaranje većih smetova usled jakih vetrova, tako da se preporučuje maksimalna opreznost u slučajevima smanjene vidljivosti.

Težina: srednje teška trasa

DUBOKA 2

Lokacija: deo ispod žice Duboka 2. Izlazak na putić koji vodi od žice Kneževe bare do Duboke 1. Druga i mnogo zahtevnija varijanta je vožnja do početne stanice žice Duboka 2 celom dužinom ispod.

Opis: srednje strmi deo, bez previše rastinja u donjem delu. U slučaju varijante 2, očekujte, dosta veći nagib, mnogo položenih debala, stena i na jednom delu gustu listopadnu šumu. Za ovu trasu potreban uslov je zaista dosta snega na planini.

Težina: srednje do izuzetno teška

VUČJA STAZA

Lokacija: polazak sa vrha staze Karaman Greben, od restorana Vučja staza. Izlazak na stazu 6a (koja vodi od vrha Karaman grebena do Duboke 1 i 2) ili druga varijanta vožnja kroz šumicu i izlazak na stazu crvena Duboka, kod spajanja sa crnom.

Opis : strma staza u gornjem delu sa prelaskom u  nešto blaži deo sa gustom šumom i potokom u donjem delu. Dosta težak izlazak na stazu u slučaju druge varijante spuštanja. Takođe treba obratiti pažnju na nisko rastinje u slučajevima manjaka snega.

Težina: srednje do teška trasa

GOBELJA

Lokacija: pored obeleženih staza Gobelje Relej i Greben. Izlazak ne jednu od početnih stanica žičara Gobelja.

Opis: kratke trase, blizu staza pogodne za one koji počinju sa skijanjem u dubokom snegu.

Težina: lake trase

VIKEND NASELJE

Lokacija: polazak sa vrha staze Suvo rudište, hvatati pravac što više levo (kada se gleda nizbrdo) da bi se izbegao ulazak u dosta gustu listopadnu šumu pred samo Vikend naselje.  Izlazak u Vikend naselju Treska, kod potoka.

Opis: Prostrani delovi sa vrha Suvo Rudište srednjeg nagiba. U donjem delu gusta šuma i nepreglednost terena otežavaju snalaženje, tako da preporučujemo da ako idete na ovu vožnju obavezno idete sa nekim ko poznaje put.

Težina: dosta teška trasa

I bilo gde pored obeleženih staza…

MAPA PODRUČJA OFF PISTE VOŽNJE

mapa područja off piste vožnje
kliknite na sliku da bi ste je uvećali

Na mapi su ucrtana pomenuta područja, dok na samom terenu ne postoje nikakve oznake. Većina njih ne spada u reon spasilačke službe, a uz pooštrene mere kontrole u nekim slučajevima rezultira oduzimanjem ski pasa, tako da imajte na umu da skijate na sopstvenu odgovornost. Ukoliko imate pitanja ili ste zianteresovani za ovakav vid vožnje, za usvršavanje tehnike skijanja i vožnje borda u dubokom snegu najbolje je da kontaktirate instruktora koji pruža usluge ski safarija i poznaje sam teren.

Preporučujemo prvo da se dobro raspitate kod lokalnih službi ili angažujete instruktora ili nekoga ko poznaje teren. Međunarodna skijaška  (FIS) je propisala i posebna pravila koja se odnose na off piste vožnju koja savetujemo da poštujete.

FIS PRAVILA OFF- PISTE SKIJANJA

 1. Ako ne poznajete oblast i terene na kojima skijate, unajmite instruktora ili vodiča koji će vas sprovesti!
 2. Proverite vremenske prognoze i izveštaje, raspitajte se kod lokalne službe pre odlaska na off-piste vožnju kako biste se osigurali da je bezbedna!
 3. Nikada nemojte skijati van staze sami!
 4. Nemojte preptostaviti da ste bezbedni ukoliko pratite tragove nekoga pre vas, jer možda ni oni ne poznaju teren!
 5. Kada skijate van staza imajte na umu sve rizike skijanja na neobeleženom terenu, koji ne spada u spasilački reon i
 6. obavezno obavestite nekoga o pravcu kuda ste krenuli!
 7. Proverite da li Vaša polisa osiguranja pokriva skijanje van obeleženih staza!
 8. Uzmite u obzir kupovinu bipera u slučaju lavine!

Ako ste makar u sumnji oko sopstvenih mogućnosti i vremenskih uslova, savet je da NE napuštate obeležene staze!

Izvor: kopaonik-online.net

Write a comment

2 Comments

 1. Milosh новембар 29, 17:32

  Pročitao sam da je freeride na Kopaoniku zabranjen i da postoji mogućnost od oduzimanje karate od strane redara, pa me interesuje dal je to istina?

  Reply to this comment
  • Freerider децембар 12, 11:44

   Ne mogu da ti iduzmu kartu ako skijas po divljim terenima(npr. Bela Reka, Stara Duboka, Lavina ili bilo koja suma). Imaju pravo da te zaustave samo ako skijas ispod ski liftova.

   Reply to this comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Ski Pass

KOPAONIK VREME

Komentari

 • Sonja Kriznic

  Sonja Kriznic

  Bila sam na mnogim planinama bivše Jugoslavije, da upotrebim frazu od Vardara pa do Triglava, tj. od Kaninskih Alpa, do…

  View Article
 • erhan erdogan

  erhan erdogan

  Hello, what is the earliest time I can go to Belgrade on Sunday?

  View Article
 • Dirk Jan Kok

  Dirk Jan Kok

  Ljubazan, strpljiv i profesionalan. Preporučeno. Pozdrav iz Holandije

  View Article
 • Dirk Jan Kok

  Dirk Jan Kok

  Ljubazan, strpljiv i profesionalan. Preporučeno. Pozdrav iz Holandije

  View Article
 • Tijana Petrovic

  Tijana Petrovic

  pozdrav Lidija , zanima me da li negde mogu da nadjem jutarnji program TV Kop-a od 23. 02. 94? kao…

  View Article

Utisci

utisci