U petak svečano otvaranje gondole na Kopaoniku

BS
By BS 9 februara, 2021 17:09

Od Brzeća do Malog Karamana za 12 minuta

Na veliku radost ljubitelja zimskih sportova, ali i meštana, Kopaonik je dobio modernu turističku atrakciju, gondolu Brzeće – Mali Karaman, koja će u petak, 12. Februara, na svečanoj ceremoniji i zvanično biti puštena u upotrebu.

– Trasirana je duž postojećih linija žičara “Bela reka 1” i “Bela reka 2”, sa produženjem do platoa Mali Karaman – kaže Goran Mihajlović, zamenik rukovodioca ski centra.

Gondole su dizajnirane tako da pružaju sav komfor u vožnji. Sedišta su mekana i udobna, a cela korpa je zastakljena, tako da su putnici zaštićeni od planinskog vetra, a istovremeno mogu da uživaju u nestvarnom pogledu na ski staze i prelepu prirodu.

– U svaku korpu može da stane do 10 osoba, a pun kapacitet gondole pri optimalnim vremenskim uslovima je 1.600 ljudi za sat vremena. Postoje tri moda po kojima saobraća gondola, odnosno koliko je korpi tog dana u funkciji, zavisiće pre svega od broja posetilaca. Za sada je maksimalan broj 73 korpe, a ima i prostora da taj broj bude 108 – objasnio je Đorđe Đorović, inženjer za mašinsko održavanje u ski centru.

Za ljubitelje luksuza, tu je i jedna VIP kabina. Njen kapacitet je četiri osobe, opremljena je kožnim sedištima, a postoji i odvojen deo za piće i led.

– Maksimalna brzina kojom se kreće gondola je šest metara u sekundi, s tim da se konstantno prate vremenski uslovi, kao i vetar, pa se na osnovu toga i prilagođava brzina kako bi se održala bezbednost posetilaca – rekao je Đorović i dodao da je planirano da gondolu opskrbljuje osam radnika i da su svi prošli posebnu obuku.

Na putu do platoa Mali Karaman postoje dve međustanice. Prva je Kamarište, sa pripadajućom skijaškom stazom “Bela reka 1”. Par minuta odatle, nalazi se i druga međustanica, koju nazivaju i Glavna, jer je u sklopu nje izgrađen i hangar u koji se odlažu korpe gondole i vrši njihova inspekcija kao i eventualna zamena. Ovoj stanici pripadajuća ski staza je “Bela reka 2”.

Za još nekoliko minuta vožnje stiže se do izlaza na vrh Mali Karaman, odakle se proteže neverovatan pogled, koji po lepom vremenu “puca” sve do Rtnja s jedne strane i Crne Gore s druge. U planu je i izgradnja restorana u sklopu poslednje stanice gondola, koji će takođe biti većinski zastakljen, te posetioci neće biti uskraćeni za fenomenalan pogled dok prave predah za ručak.

U tih nešto više od desetak minuta vožnje savladava se visinska razlika od 843 metra. Naime, Brezeće se nalazi na nadmorskoj visini od 1.076 metra, a Mali Karaman je na 1.919 metara.
 

Bezbednost pre svega

Konstrukciju gondola Brzeće – Mali Karaman drži 28 stubova, a najviši je visok 48 m. Pošto je bezbednost putnika na prvom mestu, izrađeni su posebni bezbednosni protokoli koji uključuju i rezervni izvor napajanja, kao i obučene profesionalce licencirane za postupanje u različitim situacijama.

Izvor: Blic.rs

BS
By BS 9 februara, 2021 17:09
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Ski Pass

KOPAONIK VREME

Komentari

 • Milan Thiesz

  Milan Thiesz

  Hello! Sorry for bothering you,i just want to ask for help about finding a girl who was at the ski…

  View Article
 • Nevena

  Nevena

  Da li radi tanjir od Suncanog brega i ta staza do Suncanog bega?

  View Article
 • Ervin Odri

  Ervin Odri

  To je naknada za korišćenje motornih vozila. Šta je sa elektro vozilima i hibridima?

  View Article
 • Goran

  Goran

  Zaokružite ga na 5000 u jednom pravcu kad derete da derete

  View Article
 • Branko

  Branko

  Izuzetan apartman D20! Udoban, topao, čist, sa svim pratećim sadržajima (tv, kablovska, wifi, odlično opremljena kuhinja). Ekstra dodatak su Xbox…

  View Article

Utisci

utisci