U petak svečano otvaranje gondole na Kopaoniku

BS
By BS фебруар 9, 2021 17:09

Od Brzeća do Malog Кaramana za 12 minuta

Na veliku radost ljubitelja zimskih sportova, ali i meštana, Kopaonik je dobio modernu turističku atrakciju, gondolu Brzeće – Mali Кaraman, koja će u petak, 12. Februara, na svečanoj ceremoniji i zvanično biti puštena u upotrebu.

– Trasirana je duž postojećih linija žičara “Bela reka 1” i “Bela reka 2”, sa produženjem do platoa Mali Кaraman – kaže Goran Mihajlović, zamenik rukovodioca ski centra.

Gondole su dizajnirane tako da pružaju sav komfor u vožnji. Sedišta su mekana i udobna, a cela korpa je zastakljena, tako da su putnici zaštićeni od planinskog vetra, a istovremeno mogu da uživaju u nestvarnom pogledu na ski staze i prelepu prirodu.

– U svaku korpu može da stane do 10 osoba, a pun kapacitet gondole pri optimalnim vremenskim uslovima je 1.600 ljudi za sat vremena. Postoje tri moda po kojima saobraća gondola, odnosno koliko je korpi tog dana u funkciji, zavisiće pre svega od broja posetilaca. Za sada je maksimalan broj 73 korpe, a ima i prostora da taj broj bude 108 – objasnio je Đorđe Đorović, inženjer za mašinsko održavanje u ski centru.

Za ljubitelje luksuza, tu je i jedna VIP kabina. Njen kapacitet je četiri osobe, opremljena je kožnim sedištima, a postoji i odvojen deo za piće i led.

– Maksimalna brzina kojom se kreće gondola je šest metara u sekundi, s tim da se konstantno prate vremenski uslovi, kao i vetar, pa se na osnovu toga i prilagođava brzina kako bi se održala bezbednost posetilaca – rekao je Đorović i dodao da je planirano da gondolu opskrbljuje osam radnika i da su svi prošli posebnu obuku.

Na putu do platoa Mali Karaman postoje dve međustanice. Prva je Kamarište, sa pripadajućom skijaškom stazom “Bela reka 1”. Par minuta odatle, nalazi se i druga međustanica, koju nazivaju i Glavna, jer je u sklopu nje izgrađen i hangar u koji se odlažu korpe gondole i vrši njihova inspekcija kao i eventualna zamena. Ovoj stanici pripadajuća ski staza je “Bela reka 2”.

Za još nekoliko minuta vožnje stiže se do izlaza na vrh Mali Karaman, odakle se proteže neverovatan pogled, koji po lepom vremenu “puca” sve do Rtnja s jedne strane i Crne Gore s druge. U planu je i izgradnja restorana u sklopu poslednje stanice gondola, koji će takođe biti većinski zastakljen, te posetioci neće biti uskraćeni za fenomenalan pogled dok prave predah za ručak.

U tih nešto više od desetak minuta vožnje savladava se visinska razlika od 843 metra. Naime, Brezeće se nalazi na nadmorskoj visini od 1.076 metra, a Mali Karaman je na 1.919 metara.
 

Bezbednost pre svega

Konstrukciju gondola Brzeće – Mali Karaman drži 28 stubova, a najviši je visok 48 m. Pošto je bezbednost putnika na prvom mestu, izrađeni su posebni bezbednosni protokoli koji uključuju i rezervni izvor napajanja, kao i obučene profesionalce licencirane za postupanje u različitim situacijama.

Izvor: Blic.rs

BS
By BS фебруар 9, 2021 17:09
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Ski Pass

KOPAONIK VREME

Komentari

 • Sonja Kriznic

  Sonja Kriznic

  Bila sam na mnogim planinama bivše Jugoslavije, da upotrebim frazu od Vardara pa do Triglava, tj. od Kaninskih Alpa, do…

  View Article
 • erhan erdogan

  erhan erdogan

  Hello, what is the earliest time I can go to Belgrade on Sunday?

  View Article
 • Dirk Jan Kok

  Dirk Jan Kok

  Ljubazan, strpljiv i profesionalan. Preporučeno. Pozdrav iz Holandije

  View Article
 • Dirk Jan Kok

  Dirk Jan Kok

  Ljubazan, strpljiv i profesionalan. Preporučeno. Pozdrav iz Holandije

  View Article
 • Tijana Petrovic

  Tijana Petrovic

  pozdrav Lidija , zanima me da li negde mogu da nadjem jutarnji program TV Kop-a od 23. 02. 94? kao…

  View Article

Utisci

utisci