Počeo 25. Kopaonik biznis forum

BS
By BS 4 marta, 2018 17:47
Jubilarni 25. Kopaonik biznis forum, koji će ove godine okupiti rekordnih 1.000 učesnika, počeo je večeras na Kopaoniku specijalnim događajem Digitalna ekonomija – šansa za Srbiju da se nađe među vodećim zemljama.
Ovogodišnji Kopaonik biznis forum prvi put će trajati četiri dana, od 4. do 7. marta, a centralna tema je – „Šta posle fiskalne konsolidacije: Kako fiskalnu stabilnost merama ekonomske politike pretvoriti u održiv rast i razvoj?“

Glumac Miloš Biković „otvorio“ je ovogodišnji jubilarni Biznis forum na Kopaoniku, kao moderator prvog uvodnog panela posvećenog digitalnoj ekonomiji, koju organizatori foruma označavaju kao istorijsku šansu za srpsko društvo i ekonomiju.

Srbija bi mogla da bude lider digitalne ekonomije 21. veka

Srbija bi mogla da bude među vodećim digitalnim ekonomijama u 21. veku, a već je lider u regionu po tome što deca od petog razreda uče informatiku.

Na specijalnom događaju Digitalna ekonomija – šansa za Srbiju da se nađe među vodećim zemljama, kojim je otvoren ovogodišnji Kopaonik biznis forum, jedan od osnivača i direktor kompanije Nordeus Branko Milutinović je naglasio da Srbija ima jedan od najmodernijih programa informatike u petom i šestom razredu ne samo u regionu, već u svetu.

Milutinović je naglasio da se taj program nalazi na platformi  koja je besplatna i dostupna svima.

„Deca kod nas u šestom razredu uče program Pajton“, istakao je Milutinović i istakao da je to veoma napredan program.

Deca u Srbiji u okviru projekta Programiranje za osnovce, nakon Skreča u petom razredu prelaze na učenje klasičnog tekstualnog programskog jezika u šestom razredu, uz pomoć materijala na portalu Petlja.org koji su zasnovani na programskom jeziku Pajton.

Istakao je da je zato veoma važno raditi sa ljudima koji su motivisani da menjaju svet, koji gledaju u budućnost i zato ih treba što bolje usmeriti.

Na panelu je predstavljena Inicijativa Digitalna Srbija, a učestvovali su i pomoćnica direktora BioSens Instituta Vesna Crnojević Bengin, direktor Razvojnog centra kompanije Majkrosoft u Srbiji Dragan Tomić.

Crnojević Bengin je rekla da se Srbija nije bila u mogućnosti da profitira od prve, druge ili treće industrijske revolucije, ali da sada ima šansu da profitira od četvrte, a to je digitalna transformacija.

„Srbija može da profitira od digitalne transformacije u svim oblastima, pa čak i u poljoprivredi, iako to zvuči paradoksalno“, rekla je.

Ona kaže da u okviru digitalne transformacije u poljoprivredi, kojom se bavi BioSens, poljoprivrednici koriste sve najbolje što je dala zelena industrija i imaju do četiri puta veće prinose.

„Odgovor daje IT – poljoprivreda budućnosti. Koristimo sve ono što nam IT pruža, nano materijale, različite senzore kojima merimo razne parametre, satelite, dronove i slično… kako bi došli do podataka“.

Rekla je da bi i kod nas svaki poljoprivrednik mogao, na primer, da vidi svoju njivu iz svemira, u kakvom su stanju usevi i pre nego što se to vidi golim okom i slično.

„Da poljoprivreda više ne bude težak posao već da se radi preko računara“, poručila je Crnojević Bengin.

Biković se našalio i rekao da se sigurno svi pitaju „šta će ovaj glumac ovde“ i naglasio da je digitalna transformacija već počela iz korena da menja svaku profesiju, pa i glumu i produkciju.

„Na pragu smo četvrte industrijske revolucije, želimo da pokažemo da zaista možemo da budemo ekonomija lider u digitalnom svetu koja će veoma uspešno proći kroz digitalnu transformaciju“.

On je podsetio da su Inicijativu digitalna Srbija (DSI) osnovale kompanije Infostud, Microsoft Development Centre Srbija, Nordeus, Ringier Axel Springer, Startit, Seven Bridges, Telekom Srbije, Telenor i PricewaterhouseCoopers.

Tomić je rekao da za razliku od pre desetak godina Srbija sada ima uspešne IT kompanije u Srbiji i da je cilj da se u okviru te inicijative ujedine.

On je ukazao da je obrazovanje ključ za bilo koji uspeh i da je najvažnije raditi od osnovne škole i da je zato i osnovana  Petlja koja pomaže deci od pet do osmog razreda u učenju informatike.

„Srbija je lider u regionu po tome što deca kod nas već u petom razredu uče informatiku. Mnogo veći broj dece će biti pismen po pitanju informatike. Podižemo taj prag i ubrzavao naš napredak u 21. veku“, naglasio je Tomić.

Iako je Srbija mala zemlja, Inicijativa Digitalna Srbija zadala je sebi velike ciljeve za brz rast i napredak – da se Srbija uključi u ekskluzivan klub zemalja koje ce biti vodeće u 21. veku.

Članovi nove digitalne inicijative su osnivač visokotehnoloških kompanija i korporativni lideri koji imaju visoke standarde i velike ambicije.

BS
By BS 4 marta, 2018 17:47
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Ski pass

Komentari

 • Sima

  Sima

  U cudu sam koliko su ovo stvari o kojima vecina nas i na ramislja. Ne pomisli. Ovo je neciji zivot.

  View Article
 • dejan

  dejan

  dali neko ide za kopaonik, treba 1mesto, kesh ! 061 109 33 76 dejan

  View Article
 • Milica

  Milica

  Da li imate slobodan apartman za 4 osobe od 5.02.do 10.02.2021 i cena

  View Article
 • Magdalena

  Magdalena

  Bila sam pre 20godina, sa srednjom školom. Uspomene su divne, tada sam naučila da skijam.Sada je renoviran. Rado se setim…

  View Article
 • Gordana

  Gordana

  Iskreno, nista bez aktivnog vesa i dovoljno unosenja tecnosti. Jako se brzo dehidrira jer telo radi na tome da odrzi…

  View Article

Utisci

utisci