Počeo 25. Kopaonik biznis forum

BS
BS mart 4, 2018 17:47
Jubilarni 25. Kopaonik biznis forum, koji će ove godine okupiti rekordnih 1.000 učesnika, počeo je večeras na Kopaoniku specijalnim događajem Digitalna ekonomija – šansa za Srbiju da se nađe među vodećim zemljama.
Ovogodišnji Kopaonik biznis forum prvi put će trajati četiri dana, od 4. do 7. marta, a centralna tema je – „Šta posle fiskalne konsolidacije: Kako fiskalnu stabilnost merama ekonomske politike pretvoriti u održiv rast i razvoj?“

Glumac Miloš Biković „otvorio“ je ovogodišnji jubilarni Biznis forum na Kopaoniku, kao moderator prvog uvodnog panela posvećenog digitalnoj ekonomiji, koju organizatori foruma označavaju kao istorijsku šansu za srpsko društvo i ekonomiju.

Srbija bi mogla da bude lider digitalne ekonomije 21. veka

Srbija bi mogla da bude među vodećim digitalnim ekonomijama u 21. veku, a već je lider u regionu po tome što deca od petog razreda uče informatiku.

Na specijalnom događaju Digitalna ekonomija – šansa za Srbiju da se nađe među vodećim zemljama, kojim je otvoren ovogodišnji Kopaonik biznis forum, jedan od osnivača i direktor kompanije Nordeus Branko Milutinović je naglasio da Srbija ima jedan od najmodernijih programa informatike u petom i šestom razredu ne samo u regionu, već u svetu.

Milutinović je naglasio da se taj program nalazi na platformi  koja je besplatna i dostupna svima.

„Deca kod nas u šestom razredu uče program Pajton“, istakao je Milutinović i istakao da je to veoma napredan program.

Deca u Srbiji u okviru projekta Programiranje za osnovce, nakon Skreča u petom razredu prelaze na učenje klasičnog tekstualnog programskog jezika u šestom razredu, uz pomoć materijala na portalu Petlja.org koji su zasnovani na programskom jeziku Pajton.

Istakao je da je zato veoma važno raditi sa ljudima koji su motivisani da menjaju svet, koji gledaju u budućnost i zato ih treba što bolje usmeriti.

Na panelu je predstavljena Inicijativa Digitalna Srbija, a učestvovali su i pomoćnica direktora BioSens Instituta Vesna Crnojević Bengin, direktor Razvojnog centra kompanije Majkrosoft u Srbiji Dragan Tomić.

Crnojević Bengin je rekla da se Srbija nije bila u mogućnosti da profitira od prve, druge ili treće industrijske revolucije, ali da sada ima šansu da profitira od četvrte, a to je digitalna transformacija.

„Srbija može da profitira od digitalne transformacije u svim oblastima, pa čak i u poljoprivredi, iako to zvuči paradoksalno“, rekla je.

Ona kaže da u okviru digitalne transformacije u poljoprivredi, kojom se bavi BioSens, poljoprivrednici koriste sve najbolje što je dala zelena industrija i imaju do četiri puta veće prinose.

„Odgovor daje IT – poljoprivreda budućnosti. Koristimo sve ono što nam IT pruža, nano materijale, različite senzore kojima merimo razne parametre, satelite, dronove i slično… kako bi došli do podataka“.

Rekla je da bi i kod nas svaki poljoprivrednik mogao, na primer, da vidi svoju njivu iz svemira, u kakvom su stanju usevi i pre nego što se to vidi golim okom i slično.

„Da poljoprivreda više ne bude težak posao već da se radi preko računara“, poručila je Crnojević Bengin.

Biković se našalio i rekao da se sigurno svi pitaju „šta će ovaj glumac ovde“ i naglasio da je digitalna transformacija već počela iz korena da menja svaku profesiju, pa i glumu i produkciju.

„Na pragu smo četvrte industrijske revolucije, želimo da pokažemo da zaista možemo da budemo ekonomija lider u digitalnom svetu koja će veoma uspešno proći kroz digitalnu transformaciju“.

On je podsetio da su Inicijativu digitalna Srbija (DSI) osnovale kompanije Infostud, Microsoft Development Centre Srbija, Nordeus, Ringier Axel Springer, Startit, Seven Bridges, Telekom Srbije, Telenor i PricewaterhouseCoopers.

Tomić je rekao da za razliku od pre desetak godina Srbija sada ima uspešne IT kompanije u Srbiji i da je cilj da se u okviru te inicijative ujedine.

On je ukazao da je obrazovanje ključ za bilo koji uspeh i da je najvažnije raditi od osnovne škole i da je zato i osnovana  Petlja koja pomaže deci od pet do osmog razreda u učenju informatike.

„Srbija je lider u regionu po tome što deca kod nas već u petom razredu uče informatiku. Mnogo veći broj dece će biti pismen po pitanju informatike. Podižemo taj prag i ubrzavao naš napredak u 21. veku“, naglasio je Tomić.

Iako je Srbija mala zemlja, Inicijativa Digitalna Srbija zadala je sebi velike ciljeve za brz rast i napredak – da se Srbija uključi u ekskluzivan klub zemalja koje ce biti vodeće u 21. veku.

Članovi nove digitalne inicijative su osnivač visokotehnoloških kompanija i korporativni lideri koji imaju visoke standarde i velike ambicije.

BS
BS mart 4, 2018 17:47
Ostavite komentar

Nema komentara

Nema komentara

Još uvek nema komentara, ali ti možeš biti prvi ko će ostaviti komentar na ovaj članak.

Ostavite komentar
Vidi komentare

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Kopaonik i okolina

+9
°
C

H: +
L: +

Brzece
Tuesday, 19 March
See 7-Day Forecast

Wed Thu Fri Sat Sun Mon
+ + +11° +13° +17° +10°
+ -2° -3° + + +

Ski pass

Komentari

 • Bojana

  Bojana

  Koliko kosta Od 2.-5. januara 2020. godine za 2 osobe I ako Moze ovaj dzakuzi da bude ukljucen

  Vidi članak
 • Lea

  Lea

  Jedva cekam svaku sezonu, volimo porodicno da posetimo i da zabelezimo jos jedan pocetak zime porodicnim momentima.

  Vidi članak
 • Zvonko

  Zvonko

  Postovani Koliko bi kostalo prenociste 19.10 za dve osobe Iz Leakovca se javljam

  Vidi članak
 • Zvonko

  Zvonko

  Postovani Da li slobodan termin 19.10 Potrebno nam je prenociste i koja je cena Zvonko…

  Vidi članak
 • Vuk

  Vuk

  Pozdrav, zanima nas kuca/vikendica za period od 28.12.-4.1. Ima nas 9, bilo bi pozeljno da bude max 5km udaljeno od…

  Vidi članak

Utisci

utisci

Prijatelji

  GSS