Kopaonik dobija novu garažu i helidrom do sledeće skijaške sezone

BS
BS maj 15, 2017 15:51

Kopaonik dobija novu garažu i helidrom do sledeće skijaške sezone

U jeku turističke sezone, često se događa da parkiranje na Kopaoniku bude veliki problem, naročito ako želite da ostavite svoje vozilo negde u centru. Zbog snega, parking mesta često su zatrpana, a ispred hotela su gužve.

Najpoznatiji srpski skijaški centar trenutno ima 12 garaža, sa ukupno 1.200 parking mesta.

U novoj ski sezoni, to će se promeniti, jer Skijališta Srbije planiraju da izgade garažu sa minimum 200 parking mesta, kod Vojnog doma na Kopaoniku. Osim garaže, Skijališta planiraju izgradnju i helidroma u okviru ovog projekta.

Izrada tehničke dokumentacije (idejnog rešenja u tri varijante; idejnog projekta sa studijom oravdanosti i predlogom sistema upravljanja naplatom; glavnog projekta; izvođačkog projekta; projekta izvedenog objekta), kao i izgradnja garaže i helidroma u ski-centru Kopaonik poverena je konzoricijumu koji čine preduzeća M Enterijer gradnja iz Beograda, Mašinoprojekt Kopring Beograd, Jadran Beograd i Neo aerodromes engineering.

Odluka o dodeli ugovora doneta je krajem prošlog meseca, a u uskoro se očekuje uvođenje u posao.

Tačan datum početka gradnje, kako su nam rekli u Skijalištima, još nije poznat, ali se očekuje da to bude do početka leta, kako bi garaža do skijaške sezone bila u funkciji. Vrednost ove investicije je 387 miliona dinara sa PDV-om (oko 3,1 mil EUR), a projekat se finansira iz sredstava Skijališta Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Lokacija Vojnog doma je odabrana, jer je usaglašena sa Pravilnikom o minimalnim tehničkim uslovima za uređenje, obeležavanje i održavanje skijališta, gde je propisano da parkiralište treba planirati u neposrednoj blizini ulaza u skijalište (do 500m), objašnjavaju naši sagovornici.

Garaža sa više etaža

Predviđena je garaža za minimum 200 mesta raspoređenih na više etaža, sa planiranim parkiranjem i na krovu poslednje etaže. Na tom nivou predviđena je i zaštitna ograda, uklopljena u izgled fasade.

Ostavljena je i mogućnost dodavanja još jednog nivoa za parkiranje i natkrivanje ploče poslednje etaže, lakom konstrukcijom, čija gradnja nije predmet ove nabavke. Tim proširenjem kapacitet garaže bi se povećao za minimum 100 mesta.

Predviđen je i dovoljan broj mesta za osobe sa invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, parking mesta za osobe sa invaliditetom planirana su u prvom nivou.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, garaža će imati sistem za odleđivanje i otapanje ulaznih i svih ostalih rampi. Osim toga, za garažu su predviđeni infrastrukturni elementi – hardverska oprema, komunikaciona veza i softveri koji treba da obezbede efikasno upravljanje raspoloživim parking prostorom, ulazno-izlaznu kontrolu, naplatu na lokaciji, daljinsku naplatu, mogućnost rezervisanja parking mesta, praćenja zauzetosti parkinga i sl. Sistemi i ugrađena oprema moraju zadovoljiti uslove rada na niskim temperaturama i podržavati rad preko korisničkih mobilnih aplikacija.

U sklopu garaže postojaće i samouslužna perionica za pranje dva vozila istovremeno sa automatskom naplatom bez operatera.

Helidrom

Helidrom sa pratećim prilazom predviđen je za vazduhoplovno vozilo MI 17. Prateći prilazi, neophodne instalacije i objekti-kontejneri za smeštaj opreme će zadovoljiti uslove za letenje i povezivanje na sistem vazdušnog saobraćaja koji organizije SMATSA, u skladu sa Zakonom o vazduhoplovnom saobraćaju, Pravilnikom o uslovima i postupku za izdavanje saglasnosti za korišćenje aerodroma, odnosno helidroma, domaćim i inostranim standardima i preporučenom praksom za ovakvu vrstu objekata i ostalim tehničkim propisima.

Predmet projekta su i pristupne saobraćajnice u neposrednoj blizini parking garaže i helidroma – regulisanje, vođenje saobraćaja, definisanje zona sa posebnim režimom saobraćaja, definisanje stacionarnog saobraćaja po kategorijama korisnika, ugradnja potrebnih elemenata horizontalne i vertikalne signalizacije.

Kada je reč o drugim novinama na Kopaoniku, iz Skijališta Srbije najavljuju da u narednom periodu planiraju gradnju nove staze na Krčmaru, osvetljenje staze Karaman greben za noćno skijanje, kao i osvetljenje boba na šinama.

Izvor: eKapija

BS
BS maj 15, 2017 15:51
Ostavite komentar

Nema komentara

Nema komentara

Još uvek nema komentara, ali ti možeš biti prvi ko će ostaviti komentar na ovaj članak.

Ostavite komentar
Vidi komentare

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Vreme na Kopaoniku

Kopaonik
-7°
Oblačno
06:5816:01 CET
Osećaj: -12°C
Vetar: 9km/h N
Vlažnost: 97%
Pritisak: 1017.6mbar
UV indeks: 0
SreČetPet
-6/-8°C
-3/-7°C
-3/-6°C

Ski pass

Komentari

 • Milan Djordjevic

  Milan Djordjevic

  Zanimame smestaj u februaru za vreme skolskog raspusta za jednu odraslu osobu i devojcicu od 7 god koja bi htela…

  Vidi članak
 • Stanislav Krumov

  Stanislav Krumov

  So in Kopaonik you get 55 km. ski slopes, 23 ski lifts and season card costs 627.80 euro. Here in…

  Vidi članak
 • Danica Radojevic

  Danica Radojevic

  "Lopatari "ostadoste bez posla

  Vidi članak
 • Deretic

  Deretic

  Da razhasnimo ipak. Nije besplatno nocno skijanje za vreme openinga za sve skijase vec za one koji su kupili celodnevnu…

  Vidi članak
 • Belegrado

  Belegrado

  Popust mora biti bar 60% s obzirom da ce u funkciji biti samo tri zice koje opsluzuju sve lake staze.…

  Vidi članak

Utisci

utisci