Združena vežba policije i GSS izvedena na Kopaoniku

BS
By BS март 14, 2021 15:11

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalne antiterorističke jedinice, Helikopterske jedinice, Žandarmerije i Policijske uprave u Kraljevu, kao i pripadnici Gorske službe spasavanja, izveli su na Kopaoniku združenu antiterorističku vežbu u kojoj su prikazali veštine i sposobnosti u rešavanju talačke situacije, oslobađanja i zbrinjavanja talaca.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je, po završetku vežbe, da je predsednik Srbije najavio nova ulaganja u vojsku i policiju i dodao da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i ovom vežbom pokazali koliko su sva ulaganja u policiju opravdana.

„Nezamenljiv je osećaj sigurnosti koji nam svi oni pružaju, osećaj da smo u stanju da odbranimo naš narod i naš način života, gde god da je naš narod ugrožen. Ovi ljudi su i danas pokazali da ništa nije toliko daleko da srpska policija nije u stanju da stigne i da pomogne svom narodu“, rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, u združenoj vežbi pripadnici policije pokazali su kako bi se nosili sa terorističkom pretnjom i da su u stanju da ispune svako naređenje i sačuvaju naš narod gde god da se on nalazi.

„Svako kome je stalo do mira i stabilnosti na Balkanu zna da samo snažna srpska država garantuje mir i stabilnost“, poručio je ministar Vulin.

Pomoćnik komandanta Specijalne antiterorističke jedinice Goran Stojanović istakao je da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno usavršavaju taktičko-operativne veštine i znanja i da su spremni da u svakom trenutku odgovore na bilo koju kriznu situaciju.

On je objasnio da je u združenoj vežbi u zimskim uslovima učestvovalo 85 policijskih službenika, SAJ-a, Žandarmerije, Helikopterske jedinice i kraljevačke policije, Ispostave na Kopaoniku, kao i strateški partneri Sektora za vanredne situacije Gorska služba spasavanja.

Stojanović je dodao da je u vežbi korišćeno deset motornih vozila i dva helikoptera H145.

Prema njegovim rečima, u ovakvim situacijama ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti i formira Štab strategijskog nivoa, koji rukovodi celom operacijom savladavanja terorista i oslobađanja talaca.

On je naglasio da su pripadnici specijalnih i posebnih jedinica policije uvežbani i utrenirani za rešavanje kriznih situacija u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i svim drugim slučajevima koji zahtevaju njihovo angažovanje.

Cilj antiterorističke vežbe koja je izvedena na Kopaoniku bio je prikaz reagovanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u situaciji terorističkog akta na skijalištu i talačke situacije u objektu u neposrednoj blizini.

Pripadnici SAJ-a, Žandarmerije i Helikopterske jedinice su, u sadejstvu, izvršili upad u prostorije u koje su se sa taocima zabarikadirali teroristi, blokirali širi rejon oko objekta, savladali ih i oslobodili taoce.

Po savladavanju terorista, taoci su evakuisani, a prvu pomoć povređenima pružili su pripadnici Gorske službe spasavanja, koji su ih uz pomoć motornih sanki i specijalnih nosila, odvezli do policijskog helikoptera opremljenog za traganje i spasavanje.

BS
By BS март 14, 2021 15:11
Write a comment

1 Comment

 1. Sima април 20, 10:19

  U cudu sam koliko su ovo stvari o kojima vecina nas i na ramislja. Ne pomisli. Ovo je neciji zivot.

  Reply to this comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Ski Pass

KOPAONIK VREME

Komentari

 • Tijana Petrovic

  Tijana Petrovic

  pozdrav Lidija , zanima me da li negde mogu da nadjem jutarnji program TV Kop-a od 23. 02. 94? kao…

  View Article
 • Dzenina Lukac

  Dzenina Lukac

  Omg, thank you so much for this detailed comment! I‘m from Serbia and I live very near to the place,…

  View Article
 • Katarina

  Katarina

  Koja je naknada za koriŝćenje elektro vozila?

  View Article
 • Tito

  Tito

  Znaci ja kao sin instruktora i coveka koji je svoj zivot proveo u sportu i sada ima penziju - komedija…

  View Article
 • Dimitris

  Dimitris

  is it for student in foreign countries too?

  View Article

Utisci

utisci