Združena vežba policije i GSS izvedena na Kopaoniku

BS
By BS април 3, 2024 15:11

Pripadnici helikopterske jedinice MUP-a Srbije i spasioci Gorske službe spasavanja, izveli su zajedničku vežbu helikopterskog spasavanja sa Orlovih stena na Kopaoniku. Na vežbi je učestvovalo devet spasilaca Gorske službe spasavanja, a uvežbavana je evakuacija povređene osobe sa nepristupačnog terena. Po zadatom scenariju, spasioci su helikopterom spuštani na stenu korišćenjem bočne dizalice, a zatim pripremali povređenog za transport i bezbedno ga evakuisali.

Ovo bi mogla biti i realna situacija u kojoj bi se spasavali povređeni planinari, ali isto tako i žrtve saobraćajne nesreće u nekoj od klisura ili kanjona, ili bilo koja osoba povređena na nepristupačnoj lokaciji koja je udaljena od medicinske ustanove više od sat vremena.

“Radili smo evakuaciju povređenog sa strme stene, u planinskim uslovima, sa svim elementima koje takvo okruženje donosi. Najvažnije je da je vežba uspešno izvedena, i sada znamo da zajedno sa pripadnicima helikopterske jedinice MUP-a možemo bezbedno da izvršimo evakuaciju sa vrlo uskog prostora, bila to stena, vrh visokog dimnjaka, kran, ili pilon mosta, ili bilo koje slično nepristupačno mesto, koje bi konvencionalnim metodama spasavanja trajalo mnogo vremena, i pitanje je da li bi se bezbedno završilo, kako po žrtvu, tako i po spasioca,” objasnio je Branislav Ćurčin, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.

Zahvaljujući velikom iskustvu, i zalaganju pilota i mehaničara helikopterske jedinice MUP-a Srbije spasioci su iz prvog pokušaja spušteni na željenu lokaciju, koja je bila na litici. Tu je urađena i dodatna imobilizacija povređene osobe, koja je zatim smeštena u nosila specijalizovana za helikopterski transport i pripremljena za evakuaciju. Povređeni je potom prebačen na heliodrom, na Kopaoniku, i da je zaista bilo potrebe, da je ovo bila realna situacija a ne vežba, povređeni je mogao da odleti direktno u neki od Kliničkih centara širom Srbije.

“Spasavanja koja rade spasioci Gorske službe spasavanja, najčešće zbog nepristupačnosti terena, uvek su dugotrajna i fizički naporna. Saradnjom naše službe i helikopterske jedinice MUP-a drastično se skraćuje vreme za koje spasioci mogu biti na mestu nesreće, zbrinuti povređenog i evakuisati ga do najbliže zdravstvene ustanove.” rekao je Marko Avdić, spasilac Gorske službe spasavanja.

Helikoptersko spasavanje jedan je od tehnički najkompleksnijih vidova spasavanja koji zahteva stalni trening i uigravanje pilota i posade helikoptera sa gorskim spasiocima. Do sada su helikopterski spasioci GSS ovakve zahtevne scenarije uvežbavali na specijalističkim obukama u Švajcarskoj, Nemačkoj i Rumuniji, ali ne i u Srbiji. Ovo je, do sada, najkompleksniji helio-spasilački zadatak odrađen na našem terenu sa našim posadama. Pokazalo se da je, u praksi, zadatak uspešno završen.

Gorska služba spasavanja ima potpisan sporazum sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, za potrebe traganja i spasavanja u civilnoj avijaciji, kao i sporazum sa Javnim preduzećem „Skijališta Srbije” i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije koji definiše procedure spasavanja i upotrebe helikoptera za hitan medicinski transport povređenih skijaša i gostiju ski centra Kopaonik. Ova vežba je proistekla kao rezultat napora za podizanjem sposobnosti čitavog sistema za traganje i spasavanje u nepristupačnim terenima, kao i napora naše službe da što više članova bude trenirano za sve vidove spasavanja.

BS
By BS април 3, 2024 15:11
Write a comment

1 Comment

 1. Sima април 20, 10:19

  U cudu sam koliko su ovo stvari o kojima vecina nas i na ramislja. Ne pomisli. Ovo je neciji zivot.

  Reply to this comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Ski Pass

KOPAONIK VREME

Komentari

 • Sonja Kriznic

  Sonja Kriznic

  Bila sam na mnogim planinama bivše Jugoslavije, da upotrebim frazu od Vardara pa do Triglava, tj. od Kaninskih Alpa, do…

  View Article
 • erhan erdogan

  erhan erdogan

  Hello, what is the earliest time I can go to Belgrade on Sunday?

  View Article
 • Dirk Jan Kok

  Dirk Jan Kok

  Ljubazan, strpljiv i profesionalan. Preporučeno. Pozdrav iz Holandije

  View Article
 • Dirk Jan Kok

  Dirk Jan Kok

  Ljubazan, strpljiv i profesionalan. Preporučeno. Pozdrav iz Holandije

  View Article
 • Tijana Petrovic

  Tijana Petrovic

  pozdrav Lidija , zanima me da li negde mogu da nadjem jutarnji program TV Kop-a od 23. 02. 94? kao…

  View Article

Utisci

utisci