Skijaški centri nosioci turizma u Srbiji

BS
BS oktobar 3, 2013 14:21

Skijaški centri nosioci turizma u Srbiji

Javno preduzeće Skijališta Srbije priprema se za predstojeću zimsku sezonu, a o planovima i očekivanjima govori Dejan Ljevnaić, v.d. direktora Skijališta Srbije. 

Za nama je najuspešnija zimska sezona do sada – 30% veći promet od prodaje pojedinačnih ski karata i skoro četiri puta veća dobit u prvih šest meseci 2013. godine, nego u prethodnoj godini, a ovi rezultati su proizvod strateškog ulaganja. Od osnivanja preduzeća do danas uloženo je 87 miliona evra u skijašku infrastrukturu u tri ski centra Skijališta Srbije – Kopaonik, Tornik na Zlatiboru i Staru planinu. Najnovija istraživanja IZIT-a pokazuju koliko su srpske planine popularne turistučke destinacije, jer se broj noćenja u ovim centrima povećava iz godine u godinu. Takođe, produžena zimska sezona uticala je i na pozitivnu dinamiku turističkog prometa u Srbiji.

Na koji način naši centri mogu da postanu konkurentni kada je turistička ponuda Srbije u pitanju, ali i u odnosu na druge centre u regionu? 

Unapređenjem postojećih sadržaja, kao i uvođenjem novih, Skijališta Srbije omogućavaju da planine budu podjednako atraktivne leti kao i zimi. Ove godine uveli smo brojne novine u koncept aktivnog letnjeg odmora, među kojima su planinski biciklizam, tjubing, zip lajn, kao i bob na šinama. Već prvog vikenda u avgustu oboren je rekord posećenosti na Kopaoniku kada je zabeleženo preko 1000 vožnji žičarom Pančić, kao i 33% više turista nego u istom periodu tokom protekle godine. Zahvaljujući ponudi u ova tri centra tokom cele godine, koja je konkurentna i sa velikim evropskim planinskim centrima, planinski centri u Srbiji će živeti tokom cele godine, što pokreće čitav lanac pozitivnih efekata.

Kakvi su rezultati postignuti sa velikim projektima kao što je izgradnja nekog ski centra? 

Razvojem turističkih destinacija u Srbiji, razvijaju se do sada nerazvijeni delovi zemlje, a najbolji pokazatelj je Stara planina. Sam početak izgradnje skijališta i hotela doveo je do povratka ljudi u ovaj kraj, otvorena je mogućnost za razvoj preduzetništva. Stara planina poslužila nam je kao primer koji ćemo slediti i sa Golijom. Ukoliko sve bude išlo po planu, prve skijaše u novom ski centru Golija očekujemo u sezoni 2015/16. godine. Pored direktnih efekata koji se vide kroz poslovanje našeg preduzeća, postoje i brojni indirektni efekti koji su od značaja za privredni rast i razvoj: osim povećanja zaposlenosti u Skijalištima, nove investicije podstiču zapošljavanje i kod ostalih turističkih subjekata (u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima, u privatnom sektoru, ski školama, ski rentama) što sve zajedno doprinosi povećanju prihoda lokalnih samouprava. Pored toga, povećava se tržišna cena zemljišta u delovima zemlje gde je država, preko Skijališta Srbije, uložila u unapređenje infrastrukture a, prilikom realizacije novih investicija, dodatno se angažuje domaća građevinska operativa. Nove investicije utiču na dodatno povećanje priliva u budžet što je sve rezultiralo učetvorostručenim prihodima od turizma koji sada iznose 1 milijardu dolara.

Pored ulaganja u infrastrukturu, na čemu se još zasnivaju planovi JP Skijališta Srbije?

Unapređenjem ponude postali smo konkurentni u regionu – imamo odlične staze, savremene žičare, a cena ski karte je i dalje povoljnija nego u regionu. Ima još prostora za popularizaciju naših planina, a u ovom trenutku smo se odlučili da apliciramo za organizacuju nekog od međunarodnih takmičenja iz FIS kalendara, imajući u vidu da naši tereni ispunjavaju sve uslove.

Koliko je skijanje popularan sport u Srbiji?

Da bi ovaj sport bio popularan, moramo mnogo da radimo. Za početak da ga omasovimo, a zatim i da podržimo one koji odluče da se profesionalno bave skijanjem. Sa ovim ciljem mi smo već pokrenuli brojne aktivnosti, kao što su besplatno skijanje za decu iz lokalnih zajednica u okolini ski centara, pokretanje inicijative za fleksibilan školski raspust, itd. Od ove godine započeli smo i saradnju sa našom najboljom skijašicom, Nevenom Ignjatović. Prepoznali smo njen kvalitet i potrebu da joj pomognemo, imajući u vidu da individualni sportisti nemaju dovoljnu podršku u Srbiji. Verujemo u Nevenu koja je postigla odlične rezulate u prethodnim godinama i ispunila normu za Zimske olimpijke igre u Sočiju. Nadamo se da će ostvariti najbolji rezultat u istoriji skijanja u Srbiji i da će to uticati na mlade ljude da se bave ovim sportom.

BS
BS oktobar 3, 2013 14:21
Ostavite komentar

Nema komentara

Nema komentara

Još uvek nema komentara, ali ti možeš biti prvi ko će ostaviti komentar na ovaj članak.

Ostavite komentar
Vidi komentare

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Kopaonik i okolina

+9
°
C

H: +
L: +

Brzece
Tuesday, 19 March
See 7-Day Forecast

Wed Thu Fri Sat Sun Mon
+ + +11° +13° +17° +10°
+ -2° -3° + + +

Ski pass

Komentari

 • Bojana

  Bojana

  Koliko kosta Od 2.-5. januara 2020. godine za 2 osobe I ako Moze ovaj dzakuzi da bude ukljucen

  Vidi članak
 • Lea

  Lea

  Jedva cekam svaku sezonu, volimo porodicno da posetimo i da zabelezimo jos jedan pocetak zime porodicnim momentima.

  Vidi članak
 • Zvonko

  Zvonko

  Postovani Koliko bi kostalo prenociste 19.10 za dve osobe Iz Leakovca se javljam

  Vidi članak
 • Zvonko

  Zvonko

  Postovani Da li slobodan termin 19.10 Potrebno nam je prenociste i koja je cena Zvonko…

  Vidi članak
 • Vuk

  Vuk

  Pozdrav, zanima nas kuca/vikendica za period od 28.12.-4.1. Ima nas 9, bilo bi pozeljno da bude max 5km udaljeno od…

  Vidi članak

Utisci

utisci

Prijatelji

  GSS