Skijaški centri nosioci turizma u Srbiji

BS
By BS 3 октобра, 2013 14:21

Skijaški centri nosioci turizma u Srbiji

Javno preduzeće Skijališta Srbije priprema se za predstojeću zimsku sezonu, a o planovima i očekivanjima govori Dejan Ljevnaić, v.d. direktora Skijališta Srbije. 

Za nama je najuspešnija zimska sezona do sada – 30% veći promet od prodaje pojedinačnih ski karata i skoro četiri puta veća dobit u prvih šest meseci 2013. godine, nego u prethodnoj godini, a ovi rezultati su proizvod strateškog ulaganja. Od osnivanja preduzeća do danas uloženo je 87 miliona evra u skijašku infrastrukturu u tri ski centra Skijališta Srbije – Kopaonik, Tornik na Zlatiboru i Staru planinu. Najnovija istraživanja IZIT-a pokazuju koliko su srpske planine popularne turistučke destinacije, jer se broj noćenja u ovim centrima povećava iz godine u godinu. Takođe, produžena zimska sezona uticala je i na pozitivnu dinamiku turističkog prometa u Srbiji.

Na koji način naši centri mogu da postanu konkurentni kada je turistička ponuda Srbije u pitanju, ali i u odnosu na druge centre u regionu? 

Unapređenjem postojećih sadržaja, kao i uvođenjem novih, Skijališta Srbije omogućavaju da planine budu podjednako atraktivne leti kao i zimi. Ove godine uveli smo brojne novine u koncept aktivnog letnjeg odmora, među kojima su planinski biciklizam, tjubing, zip lajn, kao i bob na šinama. Već prvog vikenda u avgustu oboren je rekord posećenosti na Kopaoniku kada je zabeleženo preko 1000 vožnji žičarom Pančić, kao i 33% više turista nego u istom periodu tokom protekle godine. Zahvaljujući ponudi u ova tri centra tokom cele godine, koja je konkurentna i sa velikim evropskim planinskim centrima, planinski centri u Srbiji će živeti tokom cele godine, što pokreće čitav lanac pozitivnih efekata.

Kakvi su rezultati postignuti sa velikim projektima kao što je izgradnja nekog ski centra? 

Razvojem turističkih destinacija u Srbiji, razvijaju se do sada nerazvijeni delovi zemlje, a najbolji pokazatelj je Stara planina. Sam početak izgradnje skijališta i hotela doveo je do povratka ljudi u ovaj kraj, otvorena je mogućnost za razvoj preduzetništva. Stara planina poslužila nam je kao primer koji ćemo slediti i sa Golijom. Ukoliko sve bude išlo po planu, prve skijaše u novom ski centru Golija očekujemo u sezoni 2015/16. godine. Pored direktnih efekata koji se vide kroz poslovanje našeg preduzeća, postoje i brojni indirektni efekti koji su od značaja za privredni rast i razvoj: osim povećanja zaposlenosti u Skijalištima, nove investicije podstiču zapošljavanje i kod ostalih turističkih subjekata (u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima, u privatnom sektoru, ski školama, ski rentama) što sve zajedno doprinosi povećanju prihoda lokalnih samouprava. Pored toga, povećava se tržišna cena zemljišta u delovima zemlje gde je država, preko Skijališta Srbije, uložila u unapređenje infrastrukture a, prilikom realizacije novih investicija, dodatno se angažuje domaća građevinska operativa. Nove investicije utiču na dodatno povećanje priliva u budžet što je sve rezultiralo učetvorostručenim prihodima od turizma koji sada iznose 1 milijardu dolara.

Pored ulaganja u infrastrukturu, na čemu se još zasnivaju planovi JP Skijališta Srbije?

Unapređenjem ponude postali smo konkurentni u regionu – imamo odlične staze, savremene žičare, a cena ski karte je i dalje povoljnija nego u regionu. Ima još prostora za popularizaciju naših planina, a u ovom trenutku smo se odlučili da apliciramo za organizacuju nekog od međunarodnih takmičenja iz FIS kalendara, imajući u vidu da naši tereni ispunjavaju sve uslove.

Koliko je skijanje popularan sport u Srbiji?

Da bi ovaj sport bio popularan, moramo mnogo da radimo. Za početak da ga omasovimo, a zatim i da podržimo one koji odluče da se profesionalno bave skijanjem. Sa ovim ciljem mi smo već pokrenuli brojne aktivnosti, kao što su besplatno skijanje za decu iz lokalnih zajednica u okolini ski centara, pokretanje inicijative za fleksibilan školski raspust, itd. Od ove godine započeli smo i saradnju sa našom najboljom skijašicom, Nevenom Ignjatović. Prepoznali smo njen kvalitet i potrebu da joj pomognemo, imajući u vidu da individualni sportisti nemaju dovoljnu podršku u Srbiji. Verujemo u Nevenu koja je postigla odlične rezulate u prethodnim godinama i ispunila normu za Zimske olimpijke igre u Sočiju. Nadamo se da će ostvariti najbolji rezultat u istoriji skijanja u Srbiji i da će to uticati na mlade ljude da se bave ovim sportom.

BS
By BS 3 октобра, 2013 14:21
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Ski Pass

KOPAONIK VREME

Komentari

 • Veljko

  Veljko

  Sa jedne strane gljivari, kuvaju jela od gljiva na kolenima, zemlji, kamenju. Sa druge strane profi kuvari iz hotela Rtanj,…

  View Article
 • talismani

  talismani

  Slažem se Kopaonik bez snega nije isti

  View Article
 • WoodWoman

  WoodWoman

  Sve sto ste opisali objasnjavajuci kako idu pesacke ture govori da samostalni planinari moraju da uzmu vodiča ako ne znaju…

  View Article
 • lignjoslav

  lignjoslav

  O čemu ti, majke ti mile?

  View Article
 • Nóra Máté

  Nóra Máté

  we have just had a wonderful ski holiday in Kopaonik, but were a bit disappointed on Saturday because of the…

  View Article

Utisci

utisci