Pripremite telo za skijanje

BS
By BS 17 септембра, 2022 22:29

Veliki broj ljudi širom sveta uživa u skijanju zbog osećaja koji im ono pruža. Adrenalinu prilikom spusta na ski stazama, rekreativni razlozi, predivni krajolici pokriveni snegom, odmor, razonoda kao i  mnogo drugih razloga . Ipak, za razliku od većine rekreativnih sportova, skijanje nije aktivnost kojom ćemo podizati nivo kondicije i fizičke spremnosti našeg tela, već upravo suprotno. Baš zato budite u formi i potpuno fizički spremni pre nego što počne sezona skijanja. I još važnije, zaštitite sebe od mogućih povreda na skijanju.

Pripremite telo za napore skijanja

Skijanje je specifična aktivnost jer zahteva određen nivo fizičke pripremljenosti tela, veštine i sposobnosti. I ako smatrate da su skijaške vežbe potrebne samo profesionalnim skijašima, grešite. Dobro pripremljena muskulatura, agilno i fleksibilno telo omogućiće će vam ne samo duži boravak na ski stazama već i znatno manji rizik od povređivanja. Stanje nedovoljne fizičke pripremljenosti glavni je uzrok većine povreda na skijanju. Većina skijaša na skijalište dolazi potpuno fizički nespremna i upravo je to razlog velikog broja povreda.

U većini dobro opremljenih fitness centara pronaći ćete mnogobrojne sprave pomoću kojih jednostavno i sigurno možete jačati mišiće čitavog tela, no to nije dovoljno za uživanje u skijanju bez straha od povrede.

Naše telo se ne koristi segmentirano ni u jednom sportu, pa se tako ni naš uloženi trud u pripreme za skijanje neće isplatiti ako se oslonimo isključivo na trenige koji izoluju samo jednu grupu mišića. Ni klasični trening snage sa olimpijskim šipkama, bućicama i ostalim slobodnim tegovima, neće obezbediti potrebnu fizičku pripremljenost muskulure tela za sve napore na skijanju i eventualnu prevenciju povrede. Razlog tome je što se najčešće kod takvih treninga zanemaruju osnovni postulati specifične sportske pripreme i funkcionalnog treninga, kao što su vežbanje samog pokreta, a ne fokusiranje na mišićnu izolaciju.

Dugogodišnje iskustvo u radu sa profesionalnim sportistima i rekreativcima, kao i u rehabilitaciji sportskih povreda, nase Sportsko drustvo SportAgora navelo je da razvijemo specifičan program pripreme skijaša, sa posebnim fokusom na prevenciju povreda koje su najčešće javljaju na skijanju a mogu biti veoma ozbiljne i neugodne po skijaša. Osnovno načelo individualnog pristupa svakom klijentu primenili smo i ovde.

Kombinacijom različitih vrsta treninga napravili smo jedan optimalan program pripreme skijaša, koji se fokusira na razvijanje zdrave baze, jačanje slabih tačaka svakog skijaša po na osob i specifičnu pripremu za datu aktivnost. Ovakvim holističkim pristupom, u trenažni proces uključili smo i razne fitnes rekvizite poput pilates lopti, BOSU lopti i balansnih ploča, kako bi ojačali posturalne mišiće, popravili balans i proprioceptivnim treningom pripremili ligamente i zglobove za napore skijanja. Korištenjem balansnih ploča, pilates lopti i ostalih rekvizita, dodajemo element nestabilnosti tradicionalnim vežbama snage, na taj način stimulišemo naš nervni sistem da tokom treninga aktivira što veći i različitiji broj mišićnih vlakana kako bi ih ojačao i pripremio za sve napore skijanja.

Elementi treninga za pripremu skijaša

• Kardio trening kao osnova treninga, zavisno od stepena fizičke spremnosti pojedinca, gde se radi o dugotrajnoj cikličkoj aktivnost poput trčanja, vežbi sa brzim promena ritma i sl; ili intervalnom treningu koji će najefikasnije pripremiti skijaška za skijanje.

• Trening snage za jačanje celog kinetičkog lanca sa fokusom na jačanje mišića nogu, kako bi se zaštitili zglobovi a pogotovu kolena, kao i adekvatna priprema gornjeg dela tela.

• Funkcionalni trening snage za mišiće karlice i trupa, koji u velikoj meri utiče na performanse skijaša prilikom skijanja.

• Trening fleksibilnosti, odnosno istezanja koji se fokusira na mišiće nogu i trupa. Redovnim, pravilnim i kontrolisanim istezanjem uz pomoć fizioterapeuta telo ostaje gipko i manje podložno povredama koje se javljaju prilokm padova i eventualnih sudara pri skijanju.

• Trening propriocepcije i balansa koji ima dvojaku ulogu, pripremu tela za nestabilne i nepredvidljive uslove koji se mogu javiti na ski stazi prilikom skijanja, kao i prevenciju povreda, a pogotovu povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena i meniskusa.

• Specifični skijaški trening koji simulira stvarne skijaške pokrete, razvija eksplozivnu snagu i brzinu nogu i trupa potrebnu za skijanje.

BS
By BS 17 септембра, 2022 22:29
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Ski Pass

KOPAONIK VREME

Komentari

 • Veljko

  Veljko

  Sa jedne strane gljivari, kuvaju jela od gljiva na kolenima, zemlji, kamenju. Sa druge strane profi kuvari iz hotela Rtanj,…

  View Article
 • talismani

  talismani

  Slažem se Kopaonik bez snega nije isti

  View Article
 • WoodWoman

  WoodWoman

  Sve sto ste opisali objasnjavajuci kako idu pesacke ture govori da samostalni planinari moraju da uzmu vodiča ako ne znaju…

  View Article
 • lignjoslav

  lignjoslav

  O čemu ti, majke ti mile?

  View Article
 • Nóra Máté

  Nóra Máté

  we have just had a wonderful ski holiday in Kopaonik, but were a bit disappointed on Saturday because of the…

  View Article

Utisci

utisci