Ostvaruje se san o gondoli od Brzeća

BS
By BS фебруар 2, 2020 14:44
 
Opština Brus stavila je na javni uvid Nacrt izmena dela plana generalne regulacije za naselje Brzeće na Kopaoniku, kojom se reguliše gradnja dugoočekivane gondole koja bi to turističko naselje vertikalnim transportom povezala sa centrom Kopaonika. Izmene se odnose na centralnu turističku zonu Bela reka i na zonu skijališta, a javni uvid traje do 3. februara. Prema ranijim najavama, izgradnja gondole mogla bi da počne na proleće ove godine.
 
Kako je navedeno, cilj projekta izgradnje žičare je stvaranje uslova za razvoj turizma u naselju Brzeće i rešavanje pitanja smanjenja obima drumskog saobraćaja na Kopaoniku.
 
Prema planu, kabinsko-gondolska žičara (prosečnog kapaciteta 3.000 putnika na čas) predviđa se na pravcu Brzeće – Bregovi – Srebrnac, dužine oko 4.700m, sa visinskom razlikom od oko 775m. U letnjoj sezoni služiće kao sredstvo za transport i za panoramske vožnje. U zimskoj sezoni funkcionisaće celom dužinom kao transportno i panoramsko sredstvo, a na gornjim deonicama i kao direktna skijaška žičara (planiraju se sa međustanicama).
 
(Foto: Nacrt PGR/printscreen)
 
– Polazna stanica žičare je planirana u zoni polaza dvosedešne žičare Bela reka 1 u građevinskom području naselja Brzeće, a izlazna stanica je na platou žičara Mali Karaman i Gvozdac, a na trasi su planirane i dve međustanice (na lokaciji postojećih dvosedešnih žičara – izlazne stanice Bela reka 1 i izlazne stanice Bela reka 2). Postojeće žičare Bela reka 1 i Bela reka 2 se uklanjaju – stoji u dokumentaciji.
 
Žičara će biti sa zatvorenim kabinama, kapaciteta po 10 putnika, sa mogućnošću za transport skija, snoubordova i planinskih bicikla. Horizontalna dužina cele instalacije biće oko 3.745 metara. Planirana širina koridora – bezbednosnog pojasa žičare je 24 metara (min. 18).
 
Planirana je sledeća nova skijaška infrastruktura: kabinska žičara Bela reka – Mali Karaman sa dve međustanice – Struga i FIS poligon; žičara sedežnica Struga; žičara sedežnica Garine; ski lift Galovići; staza Karaman; dve ski staze Gvozdac; južna ski staza FIS poligona; dve ski staze Struga; ski staza Garine; i ski staza Galovići.
 
U Zoni skijališta planirani su svi sadržaji neophodni za funkcionisanje žičare, kao i objekat sa ugostiteljskim i trgovinskim sadržajima. Izmenama plana predviđeno je da kabinska žičara obuhvata polazište žičare, manje objekte u funkciji polazišta žičare (skijašnica, najam ski opreme, garderoba, sanitarni čvor i dr.), ski restoran sa terasom, info pult i prodajni deo. Na posebnoj površini planirano je stajalište ski busa sa punktom za prodaju ski pasa. Žičara sa pratećim sadržajima zauzimaće prostor od 98 ari i 97 m2. Prateći sadržaji nalaziće se kako na polaznoj, tako i na izlaznoj stanici.
 
Planirana je i značajna saobraćajna površina namenjena parkiranju u okviru koje je moguće izgraditi spratnu garažu, kao i otvoreni parking prostor za parkiranje za automobile i autobuse koji se očekuju na ovom području. U krajnjem zapadnom delu ove celine je planirano vikend stanovanje.
 
 
Alpsko skijalište glavni sadržaj „Kopa“
 
U dokumentu se navodi i da je alpsko skijalište koncipirano kao glavni sadržaj turističke ponude u prostoru Kopaonika.
 
– Alpsko skijalište koncipirano je kao jedinstven, povezani sistem žičara i ski-staza, od Đorđevića, Crne Glave i Krive Reke na severu, do Lisine i Belog Brda na jugu, odnosno od Jošaničke Banje na zapadu, do Brzeća i Paleža na istoku, na teritorijama opština Raška, Brus i Leposavić. Sistem je sastavljen od deset sektora – navedeno je.
 
Na području je predviđeno ukupno 43.840 jednovremena skijaša, od čega 8.150 postojećih (sve u Nacionalnom parku) i 35.690 planiranih. Od ukupnog broja jednovremenih skijaša, na području van Nacionalnog parka biće ih 12.620.
 
Kako je regulisano, u turistički atraktivnim prirodnim sredinama mogu se graditi smeštajni i ugostiteljski objekti sa pratećom infrastrukturom turističkog sadržaja ili kompleksi u funkciji turizma – izletnički kompleksi, sportsko-rekreativni, bazeni, teniski tereni, golf tereni, kampovi, kupališta, lovački domovi, škole u prirodi, umetničke kolonije, skulpture i spomenici, letnje pozornice, hoteli, moteli, restorani i drugi slični sadržaji.
 
Razvoj turizma biće organizovan u primarnom TC Kopaonik na teritoriji Nacionalnog parka, sa 18.500 ležaja u turističkim kompleksima Suvo rudište, Jaram, Srebrnac i Rendara i u punktu Zaplanina), kao i u sekundarnim turističkim centrima (27.000 ležaja u Jošaničkoj Banji, Lisini/Čajetini, Brzeću sa Gočmancem, Krivoj Reci i Belom Brdu) i naseljima sa turističkom funkcijom (4.900 ležaja) na području plana, a van granica Nacionalnog parka.
 
Sekundarni turistički centar Brzeće, zajedno sa obližnjim Gočmancem, svoj razvoj će zasnivati na turizmu, poljoprivredi i maloj privredi u integraciji sa TC Kopaonik. Od sportsko-rekreativnih sadržaja predviđeni su: sportsko-rekreativni centar sa polivalentnom sportskom salom, solarijumom, otvorenim klizalištem, terenima za male sportove (mali fudbal/rukomet, košarka, odbojka, tenis) i sportskom klubovima (klizački, tenis i drugo), sportski kompleks omladinskog centra (otvoreni tereni za male sportove i klizalište), kao i rekreativno-zabavni sadržaji organizovani u klubovima (safari, konjički, biciklistički, ski/roler i drugo).
 
Gradnja infrastrukture
 
Kada je reč o infrastrukturi na području u obuhvatu plana, planira se mreža ski-staza i poligona sa svom potrebnom infrastrukturom i pratećim objektima i instalacija visinskog saobraćaja kabinskog tipa takođe sa svom potrebnom infrastrukturom i pratećim objektima.
 
Uz područje plana je i planirana trasa specijalne železnice sa putničkom stanicom i potrebnim sadržajima, a planira se i mreža drumskih saobraćajnica.
 
Treba planirati i gradnju distributivne mreže vodovoda, kanalizacije otpadnih voda i atmosferske kanalizacije, rekonstrukciju TS Brzeće i izgradnju novih trafostanica.
 
Zatim, neophodna je i rekonstrukcija i dogradnja postojeće telekomunikacione infrastrukture, a planiran je i razvodni gasovod Aleksandrovac-Kopaonik-Novi Pazar-Tutin, kao i distributivna gasovodna mreža i priključci.
 
Na pdoručju plana moguće je i osnivanje privatnih vrtića. U centralnom delu turističkog centra naselja Brzeće, u Beloj Reci planirana je zdravstvena ambulanta u već postojećem objektu, a postoji objekat za novoplaniranu poštu koju treba opremiti medicinskom opremom.
 
B. Petrović, ekapija
 
 
BS
By BS фебруар 2, 2020 14:44
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Ski Pass

KOPAONIK VREME

Komentari

 • Sonja Kriznic

  Sonja Kriznic

  Bila sam na mnogim planinama bivše Jugoslavije, da upotrebim frazu od Vardara pa do Triglava, tj. od Kaninskih Alpa, do…

  View Article
 • erhan erdogan

  erhan erdogan

  Hello, what is the earliest time I can go to Belgrade on Sunday?

  View Article
 • Dirk Jan Kok

  Dirk Jan Kok

  Ljubazan, strpljiv i profesionalan. Preporučeno. Pozdrav iz Holandije

  View Article
 • Dirk Jan Kok

  Dirk Jan Kok

  Ljubazan, strpljiv i profesionalan. Preporučeno. Pozdrav iz Holandije

  View Article
 • Tijana Petrovic

  Tijana Petrovic

  pozdrav Lidija , zanima me da li negde mogu da nadjem jutarnji program TV Kop-a od 23. 02. 94? kao…

  View Article

Utisci

utisci