Kopaonik u predstojećoj sezoni: novi hoteli, novi parking, autobus do vikend naselja

BS
By BS 22 октобра, 2015 12:15

0195_copy

U centru Kopaonika u toku je izgradnja dva hotela, a proširuje se i hotel „Grand“. Moguće je da će ove sezone biti uvedeni kružne linije autobusa od vikend-naselja ka centru. Parkiranje „rak rana“.

Kopaonik je trenutno veliko gradilište. U centru „krova Srbije“ grade se dva hotela, a nadograđuje se hotel „Grand“. Na mestu gde je nekada bio kafić „Dolly Bell“, a potom „Novak“, pored staze Karaman greben, već je napravljen višespratni hotel, a tik uz hotel „Grand“, na mestu nekadašnjeg objekta „Jugobanke“, urađen je temelj za budući hotel koji će biti u vlasništvu šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Renovira se i „Srebrna lisica“ (novih 200 soba), širi se i hotelu „Grand“, gde će biti 70 novih apartmana, grade se vila preko puta vojnog odmarališta (90 apartmana), vila pored postojeće vile „Mećava“. Gradi se i u Brzeću…

Sve ovo znači i mnogo veću gužvu, kako na stazama, tako i što se tiče parkiranja privatnih vozila.

„Opština Raška je prošle godine započela rešavanje tog problema uređenjem prostora ispred Konaka, čime je obezbeđeno 80-ak mesta za parkiranje. Takođe, opština Raška pregovara sa Ministarstvom odbrane o ustupanju zemljišta za uređenje novog parking prostora, čime bi problem parkiranja u najvećoj meri bio rešen. Trajno rešenje bila bi izgradnja podzemnih garaža, a šansu za realizaciju tako velikog projekta opština vidi u javno-privatnom partnerstvu„, rečeno je MONDU u JP „Skijališta Srbije“.

gondole na kopaoniku

S obzirom na povećavanje smeštajnog kapaciteta na Kopaoniku, da li se razmišlja i planira izgradnja nove žičare, koja bi povezala određene staze sa vikend naseljem recimo ispod Bačišta)?

„Imamo zaista velike ambicije i ideje. Želja nam je da povežemo i Vikend naselje i Brzeće sa centrom skijališta. U toku su izrade projekata za gondole iz oba pravca, a dalja izgradnja zavisi od mogućnosti i finansija“, odgovor je iz „Skijališta“.

Bilo je i priča o kružnim autobusima, odnosno linijama koje bi išle od vikend-nasilja do Granda (na primer), ili od Brzeće do centra? Da li će toga biti od ove sezone?

„Opština Raška ima u planu uvođenje linijskih autobusa koji bi turiste prevozili iz vikend naselja do centra Kopaonika. Razgovori sa prevoznicima i hotelijerima biće uskoro održani. U opštini Raška se nadaju da će sa otvaranjem sezone početi da saobraćaju kružni autobusi. Smatramo da je ovo odlična inicijativa, jer će olakšati prevoz skijaša i bordera do centra skijališta“, rečeno nam je u „Skijalištima Srbije“.

lstkp

Da li će biti otvorena još neka prodavnica široke potrošnje (novi supermarket)?

„Na Kopaoniku postoje dva supermarketa, Maxi i Idea. Nema najava otvaranja novih supermarketa za ovu zimsku sezonu“, kažu u Javnom preduzeću „Skijališta Srbije“.

Prošla sezona je bila veoma uspešna (pre svega zahvaljujući vremenskim uslovima). Za ovu sezonu, meteorolozi najavljuju manje snega – da li su spremni osneživači i u kojim kapacitetima?

„Prоšla sezona bila je najbolja sezona od kada postoje Skijališta Srbije. Mnogo snega i pune staze skijaša su bili idealni uslovi koji su doprineli da sezona obori sve rekorde. Kao i svake sezone, sistemi za veštačko osnežavanje su potpuno spremni i u punom su kapacitetu, s obzirom da su sva tri ski centra u potpunosti pokrivena ovim sistemima. Već dugi niz godina se ne oslanjamo na vremenske uslove, a i dugoročne vremenske prognoze se do sada nisu pokazale kao sasvim tačne. Prethodna sezona je pravi primer za to“.

Kada će početi prodaja ski-pasova i koliko će koštati? Da li će i ove sezone biti pogodnost uzimanja desetodnevnog ski-pasa koni bi mogao da se iskoristi tokom cele sezone?

„Novi cenovnik je u proceduri usvajanja i očekujemo da će Vlada Srbije uskoro staviti cenovnik na dnevni red. Što se tiče struktura karata, one ostaju iste, uz neke novine. Svakako 10 u sezona ostaje u cenovniku kao jedna od najprodavanijih karata“.

Autor: Predrag Vujić,  mondo.rs

BS
By BS 22 октобра, 2015 12:15
Write a comment

3 Comments

 1. Josanica Obrenovic Samokovka 23 октобра, 11:04

  To resenje je postojalo u vreme General Exporta i davalo je alternativna resenja skijasima.Saobracaj se odvijao od hotela Baciste do hotela Srebrnac.Sada tek postoji potreba,kada je Vikend naselje naraslo na par desetina hiljada lezaja.Jako se kasni sa gondolom iz Brzeca,zicarom iz naselja Treska…otvaranjem pozicija skijalista Gobelja-Djordjevici…

  Reply to this comment
 2. Danica Radojevic 23 октобра, 11:04

  Zasto ta recenica dua postoji mogucnost. Naravno da postoji. Opstina Raska se ne ponasa domacinski. Treba odmah uvesti autobuski prevoz od naselja do centra .Ljudi ne dolaze u svoje kuce zato sto nemaju uslova da odu do centra. Nema prevoza
  . Kako je to pre vise od 30 godina funkcionisalo. Placamo velike poreze. Nema kanalizacije ,gradskog vodovoda,trotoara,osvetljenja bar pored puta. Gusimo se u smradu koji dolazi iz septickih jama. Veliki broj hotela ,apartmanna bez kanalizacione mreze. Kad ce se odgovorni iz Raske probuditi..Atek problem placanja boravisne takse?

  Reply to this comment
 3. Vladimir Neskovic 23 октобра, 10:58

  Kopaonik je jedini ski centar u kom se hoteli grade na samim stazama, pametan svet smeštajne jedinice pravi u naseljima koja su u podnožju planine! Hoće svi iz sobe na stazu X-(

  Reply to this comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Ski Pass

KOPAONIK VREME

Komentari

 • djura

  djura

  hvala

  View Article
 • Boki

  Boki

  Mogu sebi da priuštim Rent a car sa aerodroma, ali me smara sama činjenica da u Bgd treba da jurim…

  View Article
 • Jovica Stojkovic

  Jovica Stojkovic

  Da niste malo preterali sa cenama ski pass-a? Četiri dana sa popustom od 30% 11.300 dinara???

  View Article
 • Aleksandar

  Aleksandar

  Mirko postovanje,ako mozete javite mi se na mail: milkowski2002@yahoo.com. Hvala, Aleksandar

  View Article
 • Aleksandar

  Aleksandar

  Dobar dan. Zeleo bah da kupim apartman u Konacima,Ukoliko znate nekoga ko prodaje,molim Vas pozovite me na telefon 063210691, ili…

  View Article

Utisci

utisci