Kopaonik: Završeni sedmi Dani vrganja

BS
BS 5 septembra, 2017 10:27

Kopaonik: Završeni sedmi Dani vrganja

Na Kopaoniku su završeni sedmi po redu Dani vrganja, tradicionalna turistička manifestacija koja je od pre dve godine dobila i internacionalni karakter.

Po šumama ispod Pančićevog vrha, od Raške do Brusa, učesnici manifestacije, koji su došli iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bosne, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Rumunije i Grčke, najpre su se nadmetali u branju i traženju najvećeg i najkvalitetnijeg „komada“ vrganja, a potom su, na Vatrištu, u centru ovdašnjeg turističkog kompleksa, pokazali svoje umeće u spravljanju jela od ovog kulinarskog specijaliteta… Takmičili su se u četiri kategorije: predjelo, glavno jelo, roštilj i „nešto novo“ i unikatno…

Omiljena hrana

– Sa suprugom Gordanom pripremio sam čorbicu od gljiva i mesa, do sada smo na raznim takmičenjima osvojili 10 medalja, više nam medalje nisu cilj već promocija gljive, vrganja i ove manifestacije, vrganj je velika šansa Srbije – ističe Aca Petrović iz Gljivarskog društva Niš.

– Mi smo pripremili gulaš od vrganja, ovo nam je prvi nastup, iduće godine ćemo se takmičiti u sve četiri kategorije – ističe Nebojša Janićijević iz Gljivarskog društva Vilino kolo iz Petrovca na Mlavi.

Hotel Rtanj na Kopaoniku nastupio je u tri kategorije: kuvari Marko Lazić i Predrag Milovanović spremali su rezance od piletine i vrganja, gulaš od vrganja i junetine i vrganj u sosu sa kajmakom. Kažu da je vrganj nezaobilazan u kuhinji njihovog hotela i vrlo tražen specijalitet od gostiju iz celog sveta…

Damir iz Umaga

– Damir Perić iz Umaga u Istri kaže da je doneo neke egzotične specijalitete sa Jadrana, „jakobove kapice“, jelo od vrganja i salatu od blagve, sve pripremljeno na visokokvalitetnom maslinovom ulju i uz autohtono istarsko vino malvaziju.

– Divna je ovo manifestacija, učestvujemo svake godine i ponovo ćemo doći, nadamo se da će nas već iduće godine biti znatno više, jer učešće najavljuju gljivičari iz cele Evrope – ističe Perić.

Predsednik Turističke organizacije Raška, Radenko Cvetić kaže da je Kopaonik pun dobrog vrganja i da najpoznatija planina u Srbiji zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju.

Vrganj je veliki turistički potencijal Kopaonika i ogromna izvozna šansa ovog dela Srbije, koliko znam, već stiže u mnoge zemlje Evrope. Učinićemo sve da vrganjem i drugim manifestacijama upotpunimo letnje sadržaje na Kopaoniku – ističe Cvetić.

Grci oduševljeni

Gosti su oduševljeni prirodom i bogatstvom Kopaonika, dovođenjem Italijana i Rumuna mi smo zaokružili ceo Balkan i šire okruženje, biće ovo najveća smotra gljivara u Evropi, u Danima vrganja, kojih će narednih godina biti više, očekujemo pune autobuse turista iz tih i drugih zemalja i kompletne zapadne Evrope.

– Sve je ovo sjajno, ovog leta nas je bilo osmoro, iduće godine dolazimo sa punim autobusom, vrganj sa Kopaonika vrlo je tražen i u Grčkoj, ovde smo stekli puno novih iskustava i znanja u pripremanju vrganja – ističe Stavros Zografos, koji je predvodio delegaciju gljivara Grčke.

Najuspešniji

Najviše uspeha na takmičenju imali kuvari kopaoničkih hotela Rtanj, Kraljevi čardaci i MK Mountain Resort. Sveukupni pobednik je hotel MK Mountain Resort.
Najteži vrganj druge klase, težak 635 grama, našao je Miroljub Marković sa Kopaonika, a vrganj prve klase, težak 535 grama, Damir Perić iz Umaga u Sloveniji.

Velika šansa Srbiji
Gljivari sa sertifikatom

Tokom Dana vrganja na Kopaoniku je, u organizaciji Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, nakon kursa od mesec dana, organizovano polaganje stručnog ispita za zvanje gljivar. Od 54 kandidata uspešno je bilo njih trideset. Ovi ljudi će biti na usluzi narodu, sve u cilju smanjenja posledica trovanja gljivama. Najpoznatiji stručnjaci u oblasti gljivarstva, a posebno vrganja, organizovali su i niz stručnih predavanja, promovisano je i nekoliko knjiga i drugih publikacija.

BS
BS 5 septembra, 2017 10:27
Ostavite komentar

Nema komentara

Nema komentara

Još uvek nema komentara, ali ti možeš biti prvi ko će ostaviti komentar na ovaj članak.

Ostavite komentar
Vidi komentare

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Vreme na Kopaoniku

Kopaonik
-1°
Delimično oblačno
07:0016:01 CET
Osećaj: -6°C
Vetar: 16km/h S
Vlažnost: 73%
Pritisak: 998.3mbar
UV indeks: 1
PetSubNed
-1/-4°C
-1/-9°C
2/-8°C

Ski pass

Komentari

  • Nemanja

    Nemanja

    Ja ne znam kako opisati ovo. Ako želite da vam opremu prodaju pijani ljudi koji se osećaju na alkohol od…

    Vidi članak
  • Nenad

    Nenad

    Danas na stazi pronađen muški ručni sat i nalazi se u policijskoj stanici u centru Kopaonika.

    Vidi članak
  • Sandra

    Sandra

    Postovani, molim za informaciju da li se dobijaju peskiri i na koliko se menjaju. Moja cerka sutra krece sa grupom…

    Vidi članak
  • Nikolinho

    Nikolinho

    Sa 350 imas gorivo,smestaj i ski pass,pa jedi snijeg

    Vidi članak
  • Nikolinho

    Nikolinho

    Pa idi u englesku pa se tamo koči,u ovoj drzavi su vazda nasa imena bila i bice Srdacan poz

    Vidi članak

Utisci

utisci