Kopaonik: Završeni sedmi Dani vrganja

BS
By BS 5 septembra, 2017 10:27

Kopaonik: Završeni sedmi Dani vrganja

Na Kopaoniku su završeni sedmi po redu Dani vrganja, tradicionalna turistička manifestacija koja je od pre dve godine dobila i internacionalni karakter.

Po šumama ispod Pančićevog vrha, od Raške do Brusa, učesnici manifestacije, koji su došli iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bosne, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Rumunije i Grčke, najpre su se nadmetali u branju i traženju najvećeg i najkvalitetnijeg „komada“ vrganja, a potom su, na Vatrištu, u centru ovdašnjeg turističkog kompleksa, pokazali svoje umeće u spravljanju jela od ovog kulinarskog specijaliteta… Takmičili su se u četiri kategorije: predjelo, glavno jelo, roštilj i „nešto novo“ i unikatno…

Omiljena hrana

– Sa suprugom Gordanom pripremio sam čorbicu od gljiva i mesa, do sada smo na raznim takmičenjima osvojili 10 medalja, više nam medalje nisu cilj već promocija gljive, vrganja i ove manifestacije, vrganj je velika šansa Srbije – ističe Aca Petrović iz Gljivarskog društva Niš.

– Mi smo pripremili gulaš od vrganja, ovo nam je prvi nastup, iduće godine ćemo se takmičiti u sve četiri kategorije – ističe Nebojša Janićijević iz Gljivarskog društva Vilino kolo iz Petrovca na Mlavi.

Hotel Rtanj na Kopaoniku nastupio je u tri kategorije: kuvari Marko Lazić i Predrag Milovanović spremali su rezance od piletine i vrganja, gulaš od vrganja i junetine i vrganj u sosu sa kajmakom. Kažu da je vrganj nezaobilazan u kuhinji njihovog hotela i vrlo tražen specijalitet od gostiju iz celog sveta…

Damir iz Umaga

– Damir Perić iz Umaga u Istri kaže da je doneo neke egzotične specijalitete sa Jadrana, „jakobove kapice“, jelo od vrganja i salatu od blagve, sve pripremljeno na visokokvalitetnom maslinovom ulju i uz autohtono istarsko vino malvaziju.

– Divna je ovo manifestacija, učestvujemo svake godine i ponovo ćemo doći, nadamo se da će nas već iduće godine biti znatno više, jer učešće najavljuju gljivičari iz cele Evrope – ističe Perić.

Predsednik Turističke organizacije Raška, Radenko Cvetić kaže da je Kopaonik pun dobrog vrganja i da najpoznatija planina u Srbiji zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju.

Vrganj je veliki turistički potencijal Kopaonika i ogromna izvozna šansa ovog dela Srbije, koliko znam, već stiže u mnoge zemlje Evrope. Učinićemo sve da vrganjem i drugim manifestacijama upotpunimo letnje sadržaje na Kopaoniku – ističe Cvetić.

Grci oduševljeni

Gosti su oduševljeni prirodom i bogatstvom Kopaonika, dovođenjem Italijana i Rumuna mi smo zaokružili ceo Balkan i šire okruženje, biće ovo najveća smotra gljivara u Evropi, u Danima vrganja, kojih će narednih godina biti više, očekujemo pune autobuse turista iz tih i drugih zemalja i kompletne zapadne Evrope.

– Sve je ovo sjajno, ovog leta nas je bilo osmoro, iduće godine dolazimo sa punim autobusom, vrganj sa Kopaonika vrlo je tražen i u Grčkoj, ovde smo stekli puno novih iskustava i znanja u pripremanju vrganja – ističe Stavros Zografos, koji je predvodio delegaciju gljivara Grčke.

Najuspešniji

Najviše uspeha na takmičenju imali kuvari kopaoničkih hotela Rtanj, Kraljevi čardaci i MK Mountain Resort. Sveukupni pobednik je hotel MK Mountain Resort.
Najteži vrganj druge klase, težak 635 grama, našao je Miroljub Marković sa Kopaonika, a vrganj prve klase, težak 535 grama, Damir Perić iz Umaga u Sloveniji.

Velika šansa Srbiji
Gljivari sa sertifikatom

Tokom Dana vrganja na Kopaoniku je, u organizaciji Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, nakon kursa od mesec dana, organizovano polaganje stručnog ispita za zvanje gljivar. Od 54 kandidata uspešno je bilo njih trideset. Ovi ljudi će biti na usluzi narodu, sve u cilju smanjenja posledica trovanja gljivama. Najpoznatiji stručnjaci u oblasti gljivarstva, a posebno vrganja, organizovali su i niz stručnih predavanja, promovisano je i nekoliko knjiga i drugih publikacija.

BS
By BS 5 septembra, 2017 10:27
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Ski pass

Komentari

  • Milijana Pavlovic

    Milijana Pavlovic

    Da Lea, imas pravo na tvom komentaru. Ja sam rodjena u podnozju Kopaonika 57 g. otac mi je radio u…

    View Article
  • milan djordjevic

    milan djordjevic

    Dolina Samokovke se oseca na kanalizaciju, pod hitno prebaciti otpadne vode u Ibar. Stabla koja su suva nikako ne seci.…

    View Article
  • Mara

    Mara

    Zdravo, interesuje me apartman u konacima do 30kv ukoliko neko prodaje- email: marijica16@gmail.com Hvala

    View Article
  • Branko

    Branko

    Video linkovi rade. Otvore vam se u playeru iznad.

    View Article
  • Nebojsa

    Nebojsa

    Odmah ih dobijate brkati gospodine!

    View Article

Utisci

utisci